Trzebiatów dn.18.08.2020r.
W związku z zapytaniami o przyczynę zmiany odczuwalności smakowej wody pochodzącej z sieci wodociągowych na terenie gminy, Zakład Wodociągów i Kanalizacji Trzebiatów Sp. z o.o. informuje, że przyczyną zmiany parametrów organoleptycznych (smaku) wody jest nieznacznie zwiększone niż normalnie stosowanie dezynfekcji wody (potocznie zwanej chlorowaniem) mieszanką wody i podchlorynu sodu. Jest to działanie profilaktyczne i ma ono związek z panującymi długotrwałymi upałami, które mogą być przyczyną szybszego i zwiększonego rozwoju mikroorganizmów w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Po ustaniu okresu upałów powrócimy do poprzednich, minimalnych nastaw dozowania środków do dezynfekcji wody.
Podkreślamy jednocześnie, że w wodzie podawanej ze wszystkich eksploatowanych przez nas stacji uzdatniania wody, dostarczanej dla mieszkańców sieciami wodociągowymi, wszystkie parametry fizyko-chemiczne (jon amonu, mangan, mętność, pH, przewodność elektrolityczna właściwa, twardość ogólna, żelazo) oraz mikrobiologiczne (ogólna liczba mikroorganizmów, bakterie z grupy Coli oraz Escherichia coli) są zgodne z wymaganiami stawianymi wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Z poważaniem
Grzegorz Jelonek
Prezes Zarządu
ZWiK Trzebiatów Sp. z o.o.